Telefon (+45) 86 16 47 55

 

I byggebranchen ser vi i øjeblikket den ene konsolidering efter den anden. Arkitektkontorer og totalentreprenører søger konstruktions- og brandingeniører for internt at kunne løse flere opgaver. Men hvilken betydning får denne løsning for specielt konstruktionsingeniørens faglighed at sidde blandt ikke-ingeniører og løse sine opgaver?

Det kreative miljø

Ingeniør, leder og administrerende direktør for Arne Elkjær A/S, Michael Due, sætter spørgsmålstegn ved den udvikling byggebranchen tager med konsolideringer blandt såvel arkitekter som entreprenører. Han frygter, at unge ingeniører lader sig friste til at tage arbejde sådan et sted, fordi de endnu ikke er bevidste om det behov faget og fagligheden har for et fagligt miljø at spille bold op ad.

”Er det ikke en forudsætning for ingeniørfagets værdi, at der lever en faglig kreativitet på arbejdspladsen, hvor mulige løsninger kan vendes? Kreativiteten lever, naturligvis, i den brede forstand på arkitekt- eller entreprenørkontorer, men hvad med den specifikke ingeniørfaglige kreativitet? Hvem skal ingeniøren sparre med om funderingsprincipper, konstruktionsdesign og stabilitetsbetragtninger, hvis han er eneste ingeniør på pinden?” spørger Michael Due.

Diversitet kan tage et projekts løsninger til nye højder

”Ligesådan bringer det noget godt til et projekt, at ingeniører og arkitekter kommer fra forskellige miljøer og dermed bringer forskellige vinkler til projektet, når der skal tænkes tværfaglige tanker, idéer og innovation. De forskellige miljøer kan bringe et projekt et sted hen, hvor man ikke vil komme, hvis alle var samlet ét sted. Det er en skam, hvis den slags går tabt”, forklarer han.

Opgavevariation skaber overskud

Opretholdelsen af ingeniørens lyst, motivation og arbejdsglæde er en anden faktor, som kan blive udfordret, hvis opgaver bliver ensformige over tid.

”Mange vil sige, at de brænder for én slags opgaver, fx store og komplicerede projekter, hvor projekteringsfasen løber over en lang periode – og det er måske også rigtigt. Men lige så spændende sådanne projekter kan være, lige så opslidende er de, netop fordi de står på over lang tid. Derfor er der noget sundt i, at en ingeniør fra tid til anden får et simpelt projekt at løse, som kan give variation i hverdagen, overskud på kontoen og fornyet lyst til at kaste sig ud i de store, komplicerede og langstrakte projekter”, forklarer Michael Due og fortsætter.

”Er denne variation en mulighed, hvis man er ene ingeniør på et arkitekt- eller entreprenørkontor? Uanset om svaret er ja eller nej, er hovedpointen at være ingeniørens faglighed bevidst. Fagligheden skal udfordres og udvikles, for konstruktionsfaget er et ansvarstungt fag, hvor man ikke bare kan se igennem fingre med den forpligtelse, man som arbejdsgiver har, til udvikling og opretholdelse”, afslutter han.

Tema - 23. maj 2019

Kære arkitekt, vi kan projektere pænere og billigere skalmursløsninger, hvis vi bruger hinanden

Arkitekter, ingeniører, entreprenører og ikke mindst bygherrer kan vinde på både udtryk, funktionalitet og økonomi,...

Projekt - 19. marts 2019

Træ sætter rammen om det bæredygtige kontorhus FRAMEHOUSE

FRAMEHOUSE i Dragør er realiseringen af en drøm hos bygherren, Kaj Ove Madsen KBH (KOM-KBH),...

Nyhed - 20. november 2018

Københavner-ekskursion med ”en kollega fortæller-koncept”

Interessen skærpes, når en kollega fortæller, og det gjorde Richard og Jimmie bl.a., da vi...